10 van de beste plugins voor uw WordPress website

16 december 2012 | in WordPress
WordPress heeft duizenden plugins om de functionalteit van de website uit te breiden of om dingen gemakkelijker te maken. Hieronder volgen tien van de beste en meest nuttige plugins. Sommige zijn min of meer onmisbaar, anderen zijn in bepaalde gevallen zeer nuttig.

CATEGORY AJAX CHAIN SELECT

Met deze plugin maak je een zeer gebruiksvriendelijke zoekoptie. Meerdere selectie opties zijn mogelijk. Je ziet dit vaak bij onroerend goed websites waarbij mensen bijvoorbeeld eerst het soort accomodatie selecteren en vervolgens de locatie, en tenslotte de prijs. Het voordeel van deze plugin is dat hij automatisch het volgende veld (via ajax) vult met beschikbare opties. Deze plugin is dus niet geschikt voor elke website maar bijvoorbeeld voor bedrijven directory websites, onroerend goed websites of uitzendbureau websites, dus websites waar mensen gericht op zoek zijn naar een bepaald item.

WIDGET LOGIC

Deze plugin is niet strict noodzakelijk als je zelf PHP kunt coderen. Het is in principe aan te raden zo weinig mogelijk plugins te gebruiken in verband met veiligheid en snelheid van je website. Toch kan deze plugin de flexibiliteit van je WordPress website vergroten. Met Widgets kun je je sidebar indelen. Een widget is bijv een stukje tekst, een aantal links, een foto, een formulier etc. Nu kun je met widget logic makkelijk aangeven welke widget op welke pagina in de sidebar komt en welke niet. Je kunt dus op deze wijze elke pagina van je website min of meer uniek maken met een op maat gemaakte sidebar indien dit nodig is.

PHP EXEC

Met PHP exec kun je PHP code in de WordPress pagina’s plaatsen en uitvoeren. Je hoeft dus niet in de templates te werken maar kunt gewoon via de admin in de pagina’s PHP uitvoeren. Een nadeel van deze plugin is dat hij niet werkt met de WYSIWYG editor werkt, deze moet je dus uitschakelen. Deze plugin kan nuttig zijn als je om welke reden dan ook niet in de templates kunt of wilt werken.

WP DB MANAGER

Als je een WordPress website hebt loont het om regelmatig een backup te maken van de database. Deze plugin doet dat op zeer gebruiksvriendelijke wijze. Je kunt zelf instellen hoe je dit wilt doen, je kunt de plugin automatisch op een bepaald tijdstip een backup laten maken en deze automatisch naar je toe laten emailen en dergelijke.

W3 TOTAL CACHE

Snelheid van laden wordt steeds belangrijker, ook voor zoekresultaten in Google. W3 total cache is het meest complete cache systeem voor WordPress websites. Het is daarmee ook de meest ingewikkelde om in te stellen, maar als je het goed doet dan kun je ook het beste resultaat hebben. W3 Total werkt niet voor elke WordPress website. Een van de voordelen van W3 Total is dat er een ingebouwd minify systeem is voor je CSS, Javascript en HTML files. Pas hier wel mee op. Als je Javascript en CSS niet goed gecodeerd zijn kan je website in de hobbel lopen nadat je de files gecomprimeerd hebt.

EEMM_PAGINATE OF WP-PAGE-NAVI

Emm paginate is geen plugin maar een stukje code dat je in je Functions.php moet plakken. Het vervangt de “volgende” en “vorige” links in je artikel index pagina door zogenaamde pagina buttons (1,2,3,4,5 etc). Deze functie is eigenlijk absoluut noodzakelijk als je een website hebt met een nieuws of artikel onderdeel of als je een weblog hebt. Je kunt hiervoor ook de WP-PageNavi plugin gebruiken.

ADVANCED EXCERPT

Deze plugin is ook zeer nuttig en eigenlijk onmisbaar. Je kunt met deze plugin de nieuwsuitreksels op de index pagina beinvloeden en verbeteren. Je kunt de HTML in de uitreksels behouden (de normale excerpts hebben geen html zodat de content niet te stijlen is) en per uitrekselsoort bepalen hoeveel woorden erin moeten, je kunt dus per sectie verschillende uitrekselgrootes instellen. Bijvoorbeeld de laatste nieuwsitems op de hoofdpagina krijgen een kleiner uitreksel dan de uitreksels in de index pagina. Je kunt dit ook zonder plugin doen. Middels een functie in je functions.php.

LEAFLET MAPS MARKER

Hiermee kun je Google maps welhaast op maat maken. Niet alleen kun je een onbeperkt aantal locaties in één map onderbrengen maar je kunt ook elke locatie een eigen unieke marker geven. Ook kun je zelf bepalen hoe de kaart eruit komt te zien. Dit is een zeer nuttige plugin.

GOOGLE ROUTEPLANNER

Hiermee kun je een google maps routeplanner op je website installeren. Handig voor mensen die je bedrijf willen bezoeken en die de route willen bepalen. Uiteraard zijn er tegenwoordig de TomTom’s ed maar het kan toch aardig gebaar naar je bezoekers zijn.

YOAST SEO PLUGIN

Dit is een van de meest uitgebreide SEO plugins voor WordPress. Je krijgt meteen op Google wijze te zien hoe je pagina in de zoekmachine eruit komt te zien. Verder kun je de broodkruimelstructuur hier instellen, een XML sitemap en bepalen welke pagina’s of onderdelen je niet geindexeert wilt hebben, en nog veel meer.