De oorlog om het internet is begonnen

25 januari 2012 | in Algemeen
Twee gebeurtenissen van de laatste weken zijn duidelijke voorboden van een nieuwe tijd voor het vrije medium Internet. Het lijkt erop dat de machtselite die politici en overheden van landen gebruikt om de wereldmacht naar zich toe te trekken nu definitief van plan is ook het internet volledig onder haar controle te krijgen.

ARRESTATIE KIM DOTCOM

De arrestatie van Kim Dotcom, van Megauploads was volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI die de arrestatie uitvoerden nodig omdat zijn bedrijf gebruikers de mogelijkheid bood om gestolen entertainement files te downloaden waarop copyright rust en waarover geen royalties waren betaald.

PIPA EN SOPA

Vorige week woensdag gingen tientallen prominente websites als Wikipedia, Reddit en Craigslist in Amerika uit protest tijdelijk op zwart uit protest tegen twee wetsvoorstellen. Deze wetsvoorstellen (bills genoemd in de USA) zijn in DC jargon bekend onder de afkortingen SOPA en PIPA. SOPA is het wetsvoorstel voor het Huis van Afgevaardigden; PIPA is haar equivalent in de senaat.Deze wetsvoorstellen moeten ogenschijnlijk internet piraterij tegengaan, en zijn én passant ook even bedoeld om te helpen tegen de “strijd tegen terrorisme” . Klinkt allemaal erg goed.In werkelijkheid dwingen deze voorstellen website eigenaren om het internet te politiseren. Web ondernemers worden door PIPA en SOPA namelijk verplicht om toegangsbarrieres te creëeren tot het laatste nog relatief vrije en open communnicatie- en informatiemedium: het internet. SOPA en PIPA zijn opgesteld zonder rekening te houden met hoe het internet werkt. Ze vallen namelijk het (vrije) systeem aan waarvan de organisatie van het web afhankelijk is. Zoekmachines, internet service providers, advertentie sites en websites met gebruikers gegenereerde content zoals YouTube, Facebook, Twitter en Wikipedia worden direct door PIPA en SOPA bedreigd. Ze zullen namelijk zelf verantwoordelijk worden gesteld als ook maar één van hun miljoenen gebruikers bijvoorbeeld een link op deze sites zet naar een bestand op een andere website waarvan iemand een copyright claimt. Let wel dat onder deze wetsvoorstellen het Amerikaanse ministerie van Justitie of de houder van het copyright NIET hoeven te bewijzen dat het betreffende copyright is geschonden. Ze hoeven slechts schending van het auteursrecht te claimen en dit is genoeg voor Justitie om de hele site (bijvoorbeeld Facebook) voor onbepaalde tijd of misschien voor altijd op slot te zetten.

GEVOLGEN SOPA EN PIPA VOOR INTERNETBEDRIJVEN

De last die internet bedrijven en websites van deze wetten in de maak op het internet zullen ondervinden zal enorm zijn. Kennis en mankracht en geld die normaliter gebruikt zouden worden voor productiviteit en innovatie, zullen nu moeten worden besteed aan controle, bewaking en censuur. Door PIPA en SOPA zullen internetbedrijven moeten optreden als onvrijwillige politie agenten voor de overheid en de machtselite. De Ontwikkeling van het internet zal serieus gaan vertragen en misschien helemaal tot stilstand komen.

MACHTSELITE VERSUS HET VRIJE INTERNET

Het gaat uiteraard allemaal helemaal niet om het beschermen van copyright maar om de macht te krijgen over het internet. De machtselite wil een web creëeren waarin zijn kan bepalen wie wat waar wanneer en hoe te zien krijgt. Dus hetzelfde als nu al gebeurt bij de reguliere media (kranten tv en radio) ze wil middels wetgeving en justitie er voor zorgen dat op het web ook alleen nog maar datgene te bekijken is wat deze elite welgevallig is.Gaat dit allemaal slagen? Er is overal in Amerika een gigantische woede ontstaan over PIPA en SOPA. Zo erg zelfs dat een aantal congresleden die eerst erg voor waren hun mening over de voorstellen hebben herzien. Het valt dus nog te bezien of deze maatregelen nu zullen doorgaan. Maar wees gerust, de elite zal blijven proberen de macht over het internet en de vrije berichtgeving aan banden te leggen.