Drie font vervangingstechnieken voor het web

13 februari 2012 | in Webdesign
Web bouwers zijn vrij gelimiteerd in het aantal fonts dat ze voor websites kunnen gebruiken. Het houdt bij 12 meestal wel op. Toch kan het aantrekkelijk zijn om bijvoorbeeld voor titels of headlines of quotes of links soms een mooi specifiek font te gebruiken. Dan kun je gebruik maken van een fontvervanging techniek. Hieronder wil ik kort drie populaire behandelen.

@FONT-FACE

@font-face is een embedding techniek en geen zogenaamde font replacement techniek. @font-face is de meest populaire en meest flexibele techniek en wordt daardoor ook het meest gebruikt. De @font-face css methode van font vervanging is waarschijnlijk de simpelste en meest flexibele methode om webteksten te vervangen door nieuwe unieke fonts. De @font-face techniek kun je gebruiken via Fontsquirrel. Hier kun je je gekozen font downloaden in een font kit. Vervolgens kun je via de css dit font kit gebruiken om titels, teksten, links en wat je maar wilt te vervangen door je zelfgekozen fonts.

SIFR 2.0

sIFR (scalable Inman Flash Replacement) was een van de eerste methoden om tekst op websites dynamisch te vervangen door zelfgekozen fonts. Deze methode maakt gebruik van Flash en Javascript om teksten om te zetten naar gekozen fonts en is daardoor niet zo flexibel en eenvoudig als @font-face.

CUFON

Cufon is een andere populaire methode om fonts door zelfgekozen fonts te vervangen. Op deze site gebruik ik ook Cufon om de headlines te vervangen. Cufon is gemaakt als een alternatief voor sIFR. Cufon gebruikt Javascript zonder Flash en is daardoor sneller en flexibeler dan sIFR maar uiteraard weer niet zo flexibel als @font-face. Cufon is makkelijk te implementeren. Via de Cufon site moet je je gekozen font omzetten in een formaat waarmee Cufon kan werken. Vervolgens moet je enkele javascript files linken via de website header, onder andere een Javascript file waarin je aangeeft welke tekst (elementen) je wilt omzetten naar je gekozen font.Dit waren in het kort 3 van de meest gebruikte methoden om fonts om te zetten naar zelfgekozen fonts. Er zijn er nog veel meer.