Een WordPress webshop of een Magento webshop

22 februari 2014 | in Woocommerce

wordpress-webshop-of-magento

Vaak wordt de vraag gesteld wat beter is een Magento webshop oplossing of een WordPress webshop. Feit is dat Magento specifiek is opgezet als een E-commerce systeem terwijl WordPress van nature geen E-commerce CMS systeem is. De conclusie is dus vaak dat je voor Magento moet kiezen wil je een webshop. Hieronder wil ik even kort beide systemen vergelijken met elkaar, want het hoeft niet altijd zo te zijn dat Magento beter is voor een Webshop dan WordPress. Ik vergelijk hieronder de WordPress WooCommerce webwinkel oplossing met Magento.

De hosting

De hosting voor Magento is iets veeleisender vergeleken met de hosting voor een WooCommerce. Magento heeft altijd een PHP geheugen nodig van minimaal 256 MB terwijl een WooCommerce webwinkel (niet meertalig) vaak met 64 mb PHP geheugen toe kan. Magento is zwaarder voor het systeem vergeleken met WooCommerce omdat de backend van Magento veel groter is. Hierdoor kan een Magento webwinkel trager worden. Ditzelfde kan ook gaan gelden voor een WooCommerce webwinkel als je er erg veel webwinkel specifieke plugins aan gaat hangen, maar speelt in principe veel minder bij een WordPress webshop.

Gebruiksgemak en opties

Het opzetten van een winkel in Magento (dus het toevoegen van alle soorten artikelen, categorieen, koopjes, aanbiedingen en de standaard winkelinstellingen) is iets meer een uitdaging als bij WooCommerce. Er zijn simpelweg veel meer instellingen bij Magento. Je kunt alles in de Magento winkel op maat maken. Bijvoorbeeld bij het aanmaken van categorieën heb je een gigantisch aantal opties die je kunt instellen, je kunt zelfs elke categorie een eigen ontwerp en layout geven. Ook de produkten kun je op allerlei manieren configureren. Dit geeft je Magento winkel een grote mate van flexibiliteit maar het kan veel tijd kosten het geheel op te zetten. Bij WooCommerce is het allemaal wat simpeler. Je hebt veel minder opties. Je kunt bijvoorbeeld categorieën en subcategorieën aanmaken. Bij de produkten kun je simpele produkten en variabele produkten aanmaken. Je kunt ook aangeven of een produkt virtueel of down te loaden is. Let wel, het aanmaken van een variabel produkt binnen WooCommerce kan een AARDIGE UITDAGING zijn voor velen, het is niet zo makkelijk. Toch kun je met WooCommerce binnen enkele uren een winkel op poten hebben, met Magento kun je hiermee een paar dagen zoet zijn, voordeel is dan wel dat je met Magento veel flexibeler bent als met WooCommerce.

Conclusie

Als je een grote webwinkel hebt met veel verschillende soorten produkten waarbij je voor bijvoorbeeld elke categorie of product een flexibele layout wilt gebruiken, en je hebt bovendien een redelijk budget dan zou je voor Magento kunnen kiezen. Wil je een iets eenvoudigere webwinkel oplossing met genoeg toeters en bellen maar je hoeft niet alles, of je wilt hem snel opzetten, dan zou je waarschijnlijk beter voor een WordPress webshop kunnen kiezen. Het is niet zo dat de één beter is dan de andere, het hangt meer af van wat je wilt, wat je eisen voor je webwinkel zijn en waar je jezelf het beste bij voelt.