Hoe doe je de SEO van je meertalige WooCommerce product pagina’s zonder plugin

11 oktober 2013 | in SEO, Woocommerce
Bij deze tutorial gaan we ervan uit dat de Qtranslate plugin is geinstalleerd en wordt gebruikt voor de vertaling.Deze Tutorial is voor de gevorderde WooCommerce gebruiker. Wanneer je een enkeltalige WooCommerce webwinkel hebt is er geen enkel probleem. Je kunt dan zonder problemen de Yoast SEO plugin installeren om alle pagina’s wan je webwinkel (inclusief de produkt pagina’s van Zoekmachine trefwoorden in de Titel en Meta omschrijving.Echter heb je een meertalige WooCommerce webshop dan loop je tegen een probleem aan met de Yoast SEO plugin, en wel dit probleem: Je kunt je Titel en meta omschrijvingen niet vertalen in de verschillende talen waarin je je webwinkel wilt aanbieden

MEERTALIGE WOOCOMMERCE WEBWINKEL SEO MET PLUGIN

Een oplossing bij een meertalige WooCommerce webwinkel is het installeren van de All in one SEO Pack plugin van Michael Torbert. Net als bij Yoast krijg je na installatie van deze plugin een aantal custom fields waarin je de Titel en meta omschrijving van elke pagina kunt invoeren. Je kunt dit makkelijk meertalig doen middels de volgende shortcode [:taal].Je wilt je titels bijvoorbeeld vertalen naar Duits, Nederlands en Engels dan doe je het als volgt: [:du]titel trefwoorden[:nl]titel trefwoorden[:en]titel trefwoorden. Als je nu de site bekijkt in de verschillende talen zie je dat de titels keurig vertaald zijn per taal.Er is echter één probleem met de All in one SEO pack plugin en wel dit probleem: Je kunt de afzonderlijke product pagina’s, de zogeheten single product pages niet vertalen, er zijn simpelweg geen custom fields beschikbaar hiervoor.Nu is hiervoor ook weer een oplossing bedacht. Michael Torbert heeft namelijk de WooCommerce all in one SEO pack plugin ontwikkeld. Deze moet je installeren samen met de bovengenoemde All in one SEO pack plugin anders werkt hij niet.Recapitulerend: Het is dus mogelijk een meertalige WooCommerce webwinkel volledig en voor elke pagina (inclusief de produktpagina’s) te voorzien van SEO titels en omschrijvingen. Hiervoor moet je de All in one SEO pack plugin samen met de WooCommerce all in one SEO pack plugin van Michael Torbert installeren en activeren.

MEERTALIGE WOOCOMMERCE WEBWINKEL ZONDER PLUGIN

Het kan zijn dat men om wat voor reden dan ook geen plugin wil gebruiken om de SEO te doen voor de WooCommerce meertalige webwinkel. Dit is ook mogelijk en vergt enkele aanpassingen. Stel je hebt wel de All in one SEO pack plugin geinstalleerd maar niet de WooCommerce all in one SEO pack. Je kan dan dus de gewone pagina’s en posts van je webwinkel gewoon via deze plugin van meertalige zoektermen in de titel en meta omschrijving voorzien, maar NIET de afzonderlijke produkt pagina’s.

MAAK TWEE CUSTOM FIELDS AAN IN JE EERSTE PRODUKT PAGINA

Dit doe je door in je eerst product te gaan in de WP admin omgeving en te scrollen naar het veld waar je ziet “voeg nieuw aangepast veld toe”. Je klikt dan op het blauwe linkje” Nieuwe toevoegen” customfield Het dropdown menutje verandert nu in een invoerveldje en hier voer je een naam in. Bijvoorbeeld “Titel”. Dit doe je nogmaals een tweede keer en in het tweede veldje geef je de naam “Omschrijving”. Je hebt nu twee nieuwe custom fields aangemaakt, en wel één die we straks voor de Titel gaan gebruiken en één die we voor de meta omschrijving gaan gebruiken.

CUSTOM FIELDS TOEVOEGEN AAN TEMPLATE

De volgende stap is het aanpassen van de HEADER template in WordPress zodat de custom field gegevens straks weergegeven worden in de titel en meta omschrijving. Je doet dit als volgt.custom Open de header template in je html editor en voeg deze code toe. Omdat we in dit geval alleen de titels en omschrijvingen in de produkt pagina’s van meertalige custom field data willen voorzien moeten we een zogenaamde conditional statement gebruiken, we kunnen het als volgt doen:g

OPMERKINGEN

In de uitvoering van de MEERTALIGE custom field gegevens is de php _e string van het grootste belang het gaat hierbij om de extensie _e. Normaliter wordt deze niet meegegeven bij het uitvoeren van custom post gegevens in een template. Geef je deze _e extensie niet mee dan word de custom post data niet meertalig uitgevoerd.Het volgende is de Post ID hier moet je de juiste naam van de custom field invoeren die je hebt aangemaakt dus hier “Titel” en Omschrijving. Deze komen dus dan ook terug in bovenstaande code. De php if is product… lijn is een zogenaamde conditional statement. Dit betekent zoveel als wanneer de pagina een produkt pagina is dan voer je uit wat eronder staat totdat de php else conditie verschijnt, daarna voer je iets anders uit.
We hebben nu dus aangegeven in bovenstaande code dat je de custom post gegevens moet invoeren in de titel en omschrijving meta wanneer het gaat om produkt pagina’s. Gaat het niet om produkt pagina’s dan mag je de gewone titel omschrijving nemen (dus gegenereerd via All in one SEO.

INVOEREN VAN DE MEERTALIGE TITEL EN META OMSCHRIJVINGEN IN DE PRODUKTEN

WordPress weet nu dus dat hij de info uit de custom fields moet gebruiken bij de titel en meta omschrijving in de produkten maar er is nog geen info ingevoerd in genoemde velden. Dit is erg simpel en doe je als volgt:

customfield1

Je selecteert de aangemaakte naam “Titel” en vult hierachter met de taal in [:taal] shortcode de titel omschrijvingen in in het omschrijving vakje.Hetzelfde doe je voor de aangemaakte custom field “Omschrijving”.Als je nu de gegevens opslaat en vervolgens de pagina bekijkt in de verschillende talen zie je dat hij keurig de titels en omschrijvingen per taal heeft vertaalt.

Laatste opmerking:

Als je dit systeem gebruikt voor het vertalen van de produkt pagina’s dan kun je eigenlijk net zo goed ook alle andere pagina’s op deze manier van titel en omschrijvingen voorzien (dus via custom fields). Je zou dan de All in one SEO plugin achterwege kunnen laten. De conditional statements in bovengenoemde code kun je dan ook volledig achterwege laten omdat immers nu alle pagina’s via custom fields van een Titel en meta omschrijving worden voorzien.