Voor en nadelen van Themeforest themas

1 oktober 2014 | in WordPress
Iedereen die bekend is met WordPress en regelmatig met WordPress themas aan de slag is kent wel de Themeforest thema’s. Themeforest tegenwoordig onderdeel van Envanto market biedt bijna 5000 zogenaamde multipurpose themas aan.

Multipurpose thema’s

Multipurpose thema’s zitten vol met functionaliteiten zoals ingebouwde portfolio’s, sliders, layout editors, webshop integratie systemen en ga zo maar door. Via de backend van het thema zijn verschillende layouts vaak via “drag and drop editors of shortcode editors” voor verschillende pagina’s te bouwen. Ook zijn er veelal verschillende soorten sidebar en footer widgets gemaakt die je kunt gebruiken. Specifieke pagina’s zoals een over ons pagina, portfolio, referentiepagina ed zijn specifiek in te stellen. Ook heeft een multipurpose thema uitgebreide standaard thema instellingen waarmee je lettertypes, kleuren, etc kunt instellen.

Voordelen multipurpose thema’s

De voordelen voor het gebruik van een multipurpose thema zijn onder andere de flexibiliteit met betrekking tot het instellen van het thema. Zonder HTML kennis kun je een mooie site opzetten waarbij sommige pagina’s bijvoorbeeld uit 3 kolommen, andere uit 2 kolommen en weer andere met twee sidebars kunnen worden samengesteld. Hetzelfde geldt voor de kleuren en de fonts. Voordeel is ook dat de multipurpose themas’s vaak mooi zijn vormgegeven met mooie standaard layout en allerlei moderne snufjes, zoals mooie sliders, parallax achtergronden, video ondersteuning etc.

Nadelen multipurpose thema’s

Er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van een multipurpose thema. Het feit dat heel veel is ingebouwd betekent dat de meeste multipurpose thema’s een zeer uitgebreide en ingewikkelde template structuur hebben. Als je dus iets in de code zelf wilt wijzigen of het thema op maat wilt aanpassen, dan is dit ingewikkeld en het vergt veel php kennis en uitzoekwerk. Je bent dus vaak min of meer gebonden aan het layout stramien van het thema, hoe flexibel dit ook is. Een ander nadeel bij het gebruik van een multipurpose thema is dat er vaak veel dingen, functionaliteiten zijn toegevoegd die je niet nodig hebt, en soms kan dit het thema langzaam maken. Ook is het vaak vrij lastig om het thema goed te leren kennen en er goed mee te leren werken. Verder zijn multipurpose thema’s lastig te upgraden, vooral als je al veranderingen hebt gemaakt in het thema, dit vergt vaak een vrij ingewikkeld child thema om ervoor te zorgen dat je wijzigingen niet worden overschreven.

Wanneer wel een Multipurpose thema en wanneer niet

In mijn optiek kan een multipurpose thema zeer handig zijn voor ingewikkelde websites en het thema qua look en feel en qua functionaliteit aansluit op de wensen en eisen van de klant. In dit geval hoeft alleen het uiterlijk ed maar te worden aangepast in de huisstijl van de klant en is er vrij weinig maatwerk nodig. Ook bij “one-page” websites kan een multipurpose thema vaak uitkomst bieden.Een multipurpose thema is naar mijn mening geen goede keuze als een klant een vrij eenvoudige website wil zonder al te veel ingewikkelde functionaliteiten. In dit geval is een multipurpose thema zeker overkill te noemen. Een multipurpose thema is ook geen goede keuze wanneer een klant een website volledig op maat wil en je vantevoren kunt inschatten dat er bij de keuze van welk multipurpose thema dan ook zeer veel maatwerk nodig zal zijn. In deze gevallen is het vaak beter een gewoon standaard thema te gebruiken dat je geheel op maat kunt maken, met een eigen unieke layout en eigen functionaliteiten.