Wat is een responsieve website en kan u er baat bij hebben?

15 november 2012 | in Webdesign
Een responsieve website is een website die reageert op schermgrootte. Dit houdt in dat de pagina layout automatisch verandert, als het scherm waarop hij wordt bekeken kleiner of groter wordt. De layout past zich aan aan het scherm. Kolommen komen dus onder elkaar te staan in plaats van naast elkaar, foto’s schalen mee en worden kleiner als het scherm kleiner is etc. Wanneer u uw browservenster bijvoorbeeld kleiner maakt als u deze website bekijkt zult u zien dat de website layout zich automatisch aanpast.Vroeger werden er veelal aparte websites voor mobiel gebouwd, dit was uiteraard kostbaar en tijdrovend met het oog op productie en onderhoud. Gelukkig kan men tegenwoordig met zogenaamde media queries één website maken die zich aanpast aan elk scherm.

WELK SOORT BEDRIJF KAN ER BAAT BIJ HEBBEN

Het antwoord hierop is dat eigenlijk steeds meer bedrijven baat kunnen hebben bij een responsieve website. Meer en meer mensen browsen met mobiele applicaties en dit betekent dat een toenemend percentage van uw bezoekers uw website in de toekomst via mobiel zal bezoeken. Het betekent trouwens niet dat de traditionele websites (dus websites die niet responsief zijn) niet op mobiel bekeken kunnen worden, ze zijn alleen minder gebruiksvriendelijk voor mobiel, (veel inzoomen, veel horizontaal scrollen naast het verticale scrollen, en lange wachttijden etc). Het soort bedrijven dat extra baat heeft bij een responsieve website zijn bedrijven zoals onroerend goed makelaars, restaurants, hotels, vakantie appartementen aanbieders etcetera. Dit soort websites worden vergeleken met andere soorten websites vaker mobiel bekeken door mensen die onderweg zijn en nog snel even de de woning willen bekijken of het menu willen doornemen of hun geboekte apartement bekijken ed.

VOORDELEN RESPONSIEVE WEBSITE

PRIJSVOORDEEL EN TIJDWINST

Als men echt een website wil hebben voor mobiel, is een responsieve site verreweg de beste optie. Het is nog steeds mogelijk verschillende sites te laten maken voor verschillende vensters, maar dit is uiteraard duur en tijdrovend. Dan is een responsieve website de beste optie want je hoeft maar één website te laten maken. Ook uit oogpunt van onderhoud is dit uiteraard voordelig omdat je maar één website hoeft te onderhouden.

GEBRUIKSVRIENDELIJK VOOR ALLE BEZOEKERS

Dit is uiteraard het belangrijkste voordeel en ook de hoofdreden voor responsie. Iemand die via de computer de website bezoekt ziet geen verschil met een gewone website. Echter iemand die bijvoorbeeld met een mobiele telefoon de website bezoekt krijgt een soort van App ervaring als hij op de mobiele website browst. Buttons staan mooi groot onder elkaar en tekst ook, zonder dat hij hoeft in te zoomen.Bovendien worden de buttons op het mobiel groter hetgeen duidelijke de gebruiksvriendelijkheid vergroot omdat mobiele gebruikers in tegenstelling tot gebruikers met de computer geen muis hebben om buttons aan te klikken maar dit met touch moeten doen, en grote buttons zijn daardoor veel makkelijker in gebruik op een mobiel apparaat.Het horizontale scrollen hoeft ook niet bij een responsieve website op mobiel omdat de kolommen zich aanpassen aan de schermgrootte dus onder elkaar komen. Verticaal scrollen wordt dus wel meer, maar dit wordt door de meeste zogeheten “usability (gebruiksvriendelijkheids) testers” als geen probleem gezien omdat de moderne website bezoeker geen problemen heeft met, en gewend is aan het verticale scrollen. Horizontaal scrollen wordt ook steeds meer “mainstream” maar is in tegenstelling tot verticaal scrollen nog niet ingeburgerd omdat veel website bezoekers hier nog niet aan gewend zijn.Het gebruiken van het touchscreen bij een responsieve website is ook mogelijk zodat hij niet op onmogelijk kleine linkjes of buttons hoeft te klikken en dergelijke. Bovendien is de laadsnelheid van de pagina’s op mobiel bij een responsieve website aanzienlijk sneller als op een niet responsieve.

VERBETERDE SEO

Responsieve websites worden beter geindexeerd in Google dit heeft invloed up de zoekresultaten. Bovendien zijn gebruikers van een responsieve website eerder geneigd deze site te delen met anderen als ze met de mobiel browsen.De ontwikkelingen gaan snel en responsie staat nog in de kinderschoenen, het kan dus lonen nog even te wachten, maar tegelijkertijd kun je conversie mislopen als je geen responsieve website hebt.